Stąd też w gastronomii używa się zaawansowane maszyny gastronomiczne, których przeznaczenie ma doprowadzić do szybszej realizacji usług. Maszyny tego typu wykorzystują różnorakie mechanizmy, ale w każdym przypadku misją działania takich maszyn jest przyspieszenie pracy kucharza i pomocy kuchennych. Przygotowanie posiłku zajmuje od kilku minut, do nawet kilku godzin, w zależności od rodzaju dania. Ten proces powinno się skracać, więc w takim przypadku konieczne jest, by wykorzystać maszyny gastronomiczne, bo one przysp ieszają przygotowanie posiłków. Ceny tych maszyn są dosyć wysokie. Niestety w dzisiejszej gastronomii widzimy wyraźnie, że ceny znaczącą rosną, co przekłada się też na wzrost cen wszystkich potraw i napojów oferowanych w restauracjach i rozmaite barach. Restauracje podnoszą standardy obsługi, niemniej jednak oczekują również dużo większej zapłaty za swoją pracę, co nie wszystkim osobom się podoba. Na nieszczęście klienci, którzy chcą skorzystać z ofert takich lokali, mają mało do powiedzenia, muszą zwyczajnie płacić. Lokale gastronomiczne kupujące wyrafinowane maszyny gastronomiczne i urządzenia mogą sobie takie zakupy w liczyć w koszty, a więc tym samym podnieść ceny produktów, by zakup się zwrócił. Zupełnie inaczej taki biznes byłby totalnie nieopłacalny dla lokali.
Zobacz także: https://ngastro.pl/1004-piece-konwekcyjno-parowe-retigo